Näring & Vatten
Här kan du läsa om näring och vatten
Varför behövs vatten?
Vatten är vårt viktigaste livsmedel (Livsmedelsverket, 2022). Vi behöver vatten eftersom vatten är kroppens lösningsmedel dvs kroppen använder vattnet för att bl.a. transportera näringsämnen till cellerna och för att transportera bort slaggprodukter.
Varför behövs näring?
Kroppen består av miljontals celler med olika storlek och funktioner. Dessa celler behöver energi, vitaminer och mineraler för att fungera. En allsidig kost är nödvändig för att kroppen ska få i sig tillräckligt av alla näringsämnen. Hos äldre och hos personer med sjukdomar är behovet av en väl sammansatt kost är extra viktigt.
Vad är näringsämnen?
Näringsämnen i det här sammanhanget kan sägas vara är en metabolisk användbar del av maten. Den kan vara energigivande som kolhydrater, proteiner och fetter eller icke energigivande som mineraler, vitaminer och antioxidanter.
Dricksvatten
Vatten är vårt viktigaste livsmedel (Livsmedelsverket, 2022) och behövs för att t.ex. transportera näringsämnen till cellerna och för att transportera bort slaggprodukter. Vatten finns dels i den maten vi äter men också i kranen eller i förpackad dryck.
Näringsämnen
Energigivande
Kolhydrater
Kolhydrater är ett energigivande näringsämne som består av sockerarter, stärkelser och fibrer. Kroppen bryter ner kolhydraterna till glukos, en sockerart som hjärncellerna använder. Överskottet av glukos ansamlas i levern i form av glukogen. Kolhydrater återfinns i t.ex. spannmål, potatis och frukt.
Proteiner
Proteiner är ett energigivande näringsämne och är uppbyggt av aminosyror. Kroppen använder protein som byggstenar. Kroppen kan inte själv tillverka protein utan vi måste tillföras protein via kosten. Protein återfinns i animaliska livsmedel såsom ägg, mejeriprodukter, fisk, fågel och kött. Det finns även i baljväxter såsom kikärtor, linser och sojabönor.
Fetter
Fetter är ett energigivande näringsämne och finns i tre huvudgrupper: triglycerider, fosfolipider och steroler. Kroppen använder fett som energi, energireserv, för att bygga och reparera celler, för att tillverka hormoner och hormonliknande ämnen och används för att kunna ta upp fettlösliga vitaminer. Det finns olika former av fett; mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Fetter återfinns i mejeriprodukter såsom ost, mjölk, fil och smör. Men det finns också i t.ex. nötter, rapsolja, olivolja och fisk.
Icke-energigivande
Vitaminer & antioxidanter
Vitaminer är inte energigivande näringsämnen. Människan behöver 13 olika vitaminer för att må bra. Vitaminer delas upp i fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin. Brist på vitaminer kan ge sjukdomssymtom och för stora mängder kan vara skadligt. För många vitaminer är det en relativt liten marginal mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som är skadligt. En del av vitaminerna såsom karotenoider, e- och c-vitamin fungerar också som antioxidanter och ingår i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler.
A- vitamin är viktigt för syn, hud och immunförsvaret. A-vitamin finns i t.ex. morötter, tomater och grönkål.
B- vitaminer är ett samlingsnamn för åtta olika vitaminer. De är viktiga för många av kroppens funktioner t.ex. nervsystemet, ögonen och huden. D finns i t.ex. gula ärtor, mjölk, ost, bröd, kött och spannmål.
C- vitamin är viktigt för att kroppen ska ta upp järn och för uppbyggnaden av ben- och bindväv. C-vitamin finns i frukt, bär, grönsaker, rotfrukter och potatis.
D- vitamin är viktigt för att ta upp kalcium i kroppen vilket är viktigt för uppbyggnad av skelettet. D-vitamin finns i t.ex. fet fisk, ägg, smör och margarin.
E- vitamin är viktigt för att bl.a. röda blodkroppar ska kunna transportera syre till vävnaderna. E-vitamin skyddar också blodkärlsväggarna mot åderförkalkning. E-vitamin finns i vegetabilisk olja, sötmandel, gröna bladväxter och avokado.
K- vitamin är viktigt för att blodet ska kunna koagulera/levra sig och för att motverka benskörhet. K-vitamin finns i t.ex. bladgrönsaker, lever, ost och ägg.
Mineraler
Mineraler är inte energigivande näringsämnen. Mineraler behövs bl.a. för att upprätthålla skelettets struktur (kalcium, fosfor, magnesium), syra-basbalansen och vätskebalansen (kalium, natrium, klorid), muskelkontraktion (kalcium, magnesium, kalium), fortledning av nervimpulser (kalium, magnesium) och cellfunktion (samtliga mineraler).
Källa:
- Livsmedelsverket, 2022
Sidan senast uppdaterad: 2024-03-01