Nedsatt aptit
Här kan du läsa om nedsatt aptit
Introduktion
Det kan finnas många anledningar till nedsatt aptit. Ibland kan orsakerna vara komplexa. Om en person äter dåligt behöver det rapporteras till patientansvarig sjuksköterska (och dokumenteras). Personen ska ses utifrån ett holistiskt perspektiv dvs till helheten (fysiska, psykiska, sociala, kulturella och andliga behov bör vägas in).
Tänkbara orsaker
- Fysiskt (infektionssjukdomar, nedsatt tandstatus, smärttillstånd, cancer osv)
- Psykiskt (ångesttillstånd, depressioner, stress osv),
- Socialt (ensamhet, isolering osv),
- Kulturellt/andligt (den mat som erbjuds motsvarar inte det personen är van vid).
Förslag på åtgärd
Estetik - Vid nedsatt aptit är det viktigt att maten serveras på ett estetiskt sätt. Ett vackert dukat bord, färggranna servetter och ljus kan medföra att måltiden känns trevligare och därigenom påverka aptiten positivt. Att mat läggs upp fint på tallriken, doftar gott och har tilltalande färger är också viktigt.
Aptitretare - Lägg till livsmedel med aptitretande effekt såsom oliver, gurka, rödbetor och lingonsylt. Även alkoholhaltiga drycker såsom vin och öl kan ha aptitretande effekt (kontrollera med ssk innan så inte alkoholen interagerar med läkemedlen).
Sidan senast uppdaterad: 2022-12-03