The Five Aspects Meal Model
Modell som anger fem faktorer som påverkar upplevelsen av måltiden
Introduktion
The Five Aspects Meal Model, FAMM är en modell som fokuserar på fem faktorer som påverkar upplevelsen av en måltid. Med hjälp av modellen kan man på ett konkret och tydligt sätt arbeta med måltidsmiljön.
Rummet
Med rummet menas de fysiska egenskaper som form, storlek, färg och stil av dt rum där personen äter sin måltid.
Mötet
Med mötet menas samspel och kommunikation mellan människor som deltar i måltiden, inklusive konversation, interaktion och social dynamik.
Produkten
Med produkten menas matens och dryckens kvalitet, smak, doft och utseende.
Atmosfären
Är den övergripande känslan av platsen där måltiden äger rum, inklusive belysning, temperatur och andra omgivande faktorer. Det görs genom syn, hörsel, känsel och lukten. Omgivningen har t.ex. betydelse för aptit, törst, smak- och luktupplevelsen. Hit räknas också den sociala omgivningen, tillgång till mat, matens färger och estetik, temperatur, ljud och distraherande faktorer.
Styrsystemet
Med styrsystemet menas ekonomi, regler, lagar och rutiner. T.ex. livsmedelslagstiftning, socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen eller måltidsrutiner.
Sidan senast uppdaterad: 2022-12-03