The Five Aspects Meal Model

Modell som anger fem faktorer som påverkar upplevelsen av måltiden


Introduktion

The Five Aspects Meal Model, FAMM är en modell som fokuserar på fem faktorer som påverkar upplevelsen av en måltid. Med hjälp av modellen kan man på ett konkret och tydligt sätt arbeta med måltidsmiljön. 

Rummet

Med rummet menas de fysiska egenskaper som form, storlek, färg och stil av dt rum där personen äter sin måltid. 

Mötet

Med mötet menas samspel och kommunikation mellan människor som deltar i måltiden, inklusive konversation, interaktion och social dynamik. 

Produkten

Med produkten menas matens och dryckens kvalitet, smak, doft och utseende.

Atmosfären

Är den övergripande känslan av platsen där måltiden äger rum, inklusive belysning, temperatur och andra omgivande faktorer. Det görs genom syn, hörsel, känsel och lukten. Omgivningen har t.ex. betydelse för aptit, törst, smak- och luktupplevelsen. Hit räknas också den sociala omgivningen, tillgång till mat, matens färger och estetik, temperatur, ljud och distraherande faktorer.

Styrsystemet

Med styrsystemet menas ekonomi, regler, lagar och rutiner. T.ex. livsmedelslagstiftning, socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen eller måltidsrutiner. 



Sidan senast uppdaterad: 2022-12-03
© 2024 UskHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång